Bölümümüz, QS -Alana Göre Dünya Üniversiteleri- 2023 Sıralamalarında ilk 451-500 arasında yer almıştır. |
Üniversite Adayları İçin Bölümümüz Hakkında
Bölümümüz lisans programına, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından başlayarak yalnızca Makina Mühendisliği İngilizce Lisans Programı için öğrenci kabul edilecektir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılından başlayarak bölümümüz Makina Mühendisliği Lisans Programına kabul edilen öğrencilerimize mezuniyetlerinde Makina Mühendisliği Bölümü lisans diploması verilecektir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılından önce bölümümüzü tercih ederek üniversitemize kayıt yaptırmış mevcut öğrencilerimizin tüm hakları korunacak ve öğrenimlerine Otomotiv Mühendisliği İngilizce Lisans Programı'nda devam edeceklerdir.
Makina Mühendisliği Nedir?
Makina mühendisliği; matematik, fizik, kimya ve malzeme bilimlerinin prensiplerini kullanarak mekanik sistemlerin tasarım, analiz, üretim ve testini yapabilen, bu sistemlerle ilgili fiziksel olay ve durumları modelleyebilen ve bunun sonucunda var olan problemlere çözümler sunabilen bir mühendislik dalıdır.
Makina Mühendisliği çalışma alanı en geniş olan mühendisliklerden biridir. Makina Mühendisleri savunma ve imalat sanayi, enerji, otomotiv, havacılık ve inşaat sektörlerinde çalışabilirler.
Hacettepe Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü
Hacettepe Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü olarak ana hedefimiz, mühendislik bilgilerini ve kazanmış oldukları yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak kariyerlerinde karşılaştıkları problemlere sürdürülebilir çözümler üretebilen yaratıcı ve girişimci mezunlar yetiştirmektir.
Makina Mühendisliği Bölümünde 15 öğretim üyesi bulunmaktadır. Bölüm araştırma alanında çok aktiftir; lisans programının yanı sıra Makina Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora programları da bulunmaktadır. Bölümün araştırma faaliyetleri katı mekaniği ve tasarım, mekanizmalar ve makina teorisi, otomotiv, malzeme, kontrol, mekatronik, algılayıcılar, termal-akışkan sistemler ve enerji üzerine yoğunlaşmıştır.
Program temel bilim dersleri (Kalkulus, Diferansiyel Denklemler, Fizik, Kimya), mühendislik matematiği dersleri (Sayısal Analiz, Uygulamalı Mühendislik Matematiği), temel makina mühendisliği dersleri (Termodinamik, Malzeme Bilimi, Statik, Dinamik, Üretim, Mukavemet, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Makine Tasarımı, Makine Teorisi, Sistem Dinamiği ve Kontrol, Titreşim, Ölçüm), makine, otomotiv ve endüstri mühendisliği alanlarında teknik seçmeli dersler, teknik olmayan seçmeli dersler, atölye eğitimi ve yaz stajları ve üç ana tasarım dersinden (Tasarım Projesi I&II, Isıl Mühendislik ve Tasarım) oluşmaktadır. Ders programı laboratuvar çalışmalarıyla da desteklenmektedir.
Programdan mezun olanlara Makina Mühendisiliği lisans diploması verilmektedir.
Eğitim Dili
Programımızın eğitim dili İngilizce'dir. Bu nedenle, öğrencilerimizin bölümde eğitim ve öğretime başlayabilmeleri için İngilizce muafiyet sınavını geçmeleri gerekmektedir.
Neden Hacettepe Üniversitesi Makina Mühendisliği?
15 seçkin öğretim üyesi
Gelişmiş laboratuvar olanakları
Düşük öğrenci/öğretim üyesi oranı, ~ 20
Güzel bir kampüste eğitim alma şansı
Mezunlarımızın Kariyerlerinden Örnekler
Savunma Sanayi: Roketsan, Aselsan, TEI, TAI, FNSS, TÜBİTAK-SAGE
Enerji Sektörü: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Tüpraş
Otomotiv Sektörü: Volkswagen, Mercedes, Ford, Bosch, Delphi, Isuzu, RollMech, Türk Traktör, DAF, AVL, TEMSA, MAN
Yüksek Lisans: ODTÜ, İ.D. Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, RWTH Aachen (Almanya), TU Eindhoven (Hollanda),TU Braunschweig (Almanya)
Doktora: Texas A&M Üniversitesi (A.B.D)
Diğer: Şişecam, Xpuls Business Solutions GmbH, Vestel, THY